11 Temmuz 2018 Çarşamba

Dokuzuncu Ay

Salincaga binmesini siz bilmiyorsunuz!


Karnimdaki zamanin kadar disarida da omrun gecti kizim. Biri geldi, puffff dedi, bir anda gecti gitti dokuz ay. Hamilelikte bu kadar cabuk gecmemisti, bak. Cok da gecsin istememistim, yalan degil. Simdi gecsin veya gecmesin gibi bir istegim yok ama bir an once ilkokul cagina falan gelmeni istiyorum. Soyle bilmis bilmis cevaplar veren bir kiz cocugu ol, mesela. Anasi kilikli desinler.

Tek ama tek cigrindan ciktigim nokta uyku meselesi. Bu ara gece de cozuttun canimin ici. Elimden geldigince kimseyi hirpalamadan yol almaya calisiyorum ama inan ki zorlaniyorum. Gece mis gibi uyuyan cocuktun. Bu ayda birden cok uyanmaya ve bensiz uyuyamamaya basladin.

Tabii ki sebepleri var. Birincisi ortam degisikligi. Kusadasi-Izmir-Karaburun-Izmir-Karaburun-Kusadasi seklinde olusan bir yer degisikligi yasadin bir ay icinde. Seninle ayni odada yatmak zorunda kaldik. Belki ona alistin.

Ikincisi altinci hastalik zimbirtisi... Uc gun ateslendin, sonra kirmizi kirmizi atti dokuntuler vucudunda. Ve sonra bana bir yapistin ki sorma. Ih ih ih ihhhhh en cok duydugumuz sey oldu agzindan, hala oyle.

Ucuncusu dis! Evet ikisi bir geldi, obur ikisi de gelmek uzere, kabardi da kabardi, rahatsiz oluyorsun belli.

Dorduncusu gelisim donemin. Ayrilik anksiyetesi ile basimiz dertte. Birak tanimadigin kisileri, babani bile istemiyorsun genelde. Vay bana vaylar bana.

Besincisi sicak. Aydin ucbin derece oluyor bazen kizim. Gerci bu ara guzel esiyor ama yine de haklisin.

Zihinsel gelisiminin patladigini cok net gozlemliyoruz. Bir iki kere yaptigimiz bir seyi taklit etmeye basladin. Kulak, sac, burun, gobek, meme, baba, evin kedisi gibi seyleri sordugumuzda gosteriyorsun. Bilemediginde baska bir "ih" tonun var, o sesi cikariyorsun. Anneannen "cis nerede?" yi ve atmayi ogretti sana. Cis nerede tamam da, atmak guzel olmadi. Beleve adina cirkin hareketler bunlar. Cis nerefe deyince pat pat pat bezine vuruyorsun.

Kendince bir mizah anlayisin var. Cok tatli. Umarim espri yetenegin ve laf ebeligin babana benzer. Anan biraz kalin kafali bu konuda. Bence bu konuda babana cek. Babaannenin bu konuda bedduasi varmis, kendince oyle diyor ama bana kalirsa beddua falan degil bu, bana cevap vermen beni onun kadar mutsuz etmez. Sonucta ezberci egitime hayir, degil mi?!

Emeklemeyi kendince astin. Diyollaa ki cabuk yurursun. Bence oyle olmayacak. Dis icin de oyle demislerdi. "Erken cikacak!" Oral donem boyle olur diye millete ders vermekten gina gelmis 3. aydan 8. aya kadar anlatacagim diye gobegim catlamisti. Ama sonlara dogru artik ben de "evet evet, hii himmm, dis." dedim. Millet anlamiyordu zira. Simdi de her isini emekleyerek hallediyorsun, bence yurumeyi biraz erteleyeceksin. Neyse, bakalim gorecegiz, oyle mi olacak.

Denize girdin. Havuza da girdin. Havuz guvenliginden pek emin olamadim, sitenin bebeleri kesin isiyordur icine diye ama deniz iyi deniz. Ha, tabii bir de bu sene buralara bir yaz gelseydi. Ne zaman denize gidelim diyoruz hooop hava kapali. Ne zaman baska isimiz oluyor vay efendim hava piril piril. Suyu seven bir bebeksin Allahtan. Ama kumu sevmedin. Ayaklarin kuma degmesin, hemen agliyorsun.

Banyo yaparken en favori aktiviten su gideriyle oynamak. Cunku anan sana zibilyon tane banyo oyuncagi almadi.

Ha, disini kasimak icin de mutfak dolaplarinin kulplarini kullaniyorsun. Iyi ki sana Sophie almamisim, yuregime inerdi yemin ederim.

Bez degistirirken nasil maymun oldugumu anlatmama gerek yok. Yasasin kulot bez. ❤

Yemek hala pek sevdigin bir aktivite degil. Erik bu ara salataliktan sonra favori yiyecegin. Corbalarla aran iyi degil. Kofte artik daha katlanilir senin icin. Balik sevdin ve bu bizim icin "Oleyy" lik bir durum. Irmikten zerre hoslanmiyorsun ama domuz anan hala sana irmikli zimbirtilar yapmaya calisiyor. Biz bir sey yeyip icerken net bir sekilde tadina bakmak istiyorsun. Genelde begenmiyorsun. Daha hic rafine sekerli bir sey yemedin. Ama az tuzlu bir seyler yemisligin var.

Bu ay kan degerlerine baktiracagiz. Umarim demir konusunda sorun yasamazsin. Tahlil yaptirmak inanilmaz gozumde buyuyor canim, keske zorunda olmasak.

Ah uyku ah. Ne olur geri don. Eski gunlerdeki gibi olalim. Gece uyumayinca ben ben olmaktan cikiyorum kizim. Sen gel, beni dinle.

Ah, bir de "Neden erken yatiriyorsun?"cularla mucadele etmek cok zor. Gec yatarsa gec kalkar, isin mi var, neden erken kalkiyorsun ki, diyee diyee omrumu kuruttular. Anlatamadim. Uc uykudan ikiye dustugun zaman sabah kalkis saatinin de geriledigini, bunu bir turlu erkene cekemedigimi, uyku uykunun mayasidir felsefesini bir turlu anlatamadim. Buna da pes ettim. (Var mi bir care gercekten? Egitim falan degil de nasil duzenleriz bu uykulari yeniden?)

Bundan uc ay sonra birinci yas gununu kutluyor olacagimizi aklim almiyor gercekten. Zaman! Ne hizlisin!

Birkac dilegim var, surekli tekrarladigim;

Ne olur, gece guzel uyusun, gunduz guzel vakit gecirelim!

Ne olur, bir yerden cokca para gelsin, ise donmek zorunda kalmayayim!

Ve elbette saglik, saglik, saglik...



4 yorum:

  1. 4- 9-13-18 bunlar lanetli uyku donumleriydi bizim icin... Dersen seninki dana kadar oldu (27ay) cok mu rahatladin? Ben o beklentiyi icimde patlattim 😂 bi hafta uyusa 2 hafta ayakta benimki haaaalaaaaa...
    6. Hastalik inanilmaz bisiydi yaa cok gecmis olsun cok kotu gecirmisti benim yavru da...
    O uyku uykunun mayasi olayini kimselere anlatamazsin sabah erken kalkmayi seviyorum de gitsin.
    Ayrica hemen bi bildimcilik de ben yapayim, hizli emekliyorsa yurumeyecek gercekten de, bunu yetistirdigim 1 tane cocuga dayanarak soyluyorum tabii hahahha :)
    Ayrica salincaga nasil binilecegini bizden ogrenecek degil :)

    YanıtlaSil
  2. Uyku cok kilit be Mizmiz'im. Gecsin diye bekliyorum vallahi. :)


    YanıtlaSil
  3. Erken yatırma konusunu sanki çocuğa 10 aylıktan yoga öğretiyormuşum gibi karşılayanlar ordusuyla ben de çooooook savaştım. sorunlu-pimpirik-kasış anne listelerinde başı çekiyorum. bizimkinin uyku saati yüzünden 'dayanamıyorum artık güneş, yapma bunu şu çocuğa' diye çıkışanlar mı dersin, 'ne gerek var yaaa otursun işte bizle, bak nasıl ağlıyor' diyenler, 'siz de ne abarttınız' sloganları mı dersin. ne dersin?


    bir de 'çocuu başından erkenden salmak istiyor' yorumcuları var jkghlj
    bak bu kısmı- kısmen- doğru.. sabahın erkeninden kalkalım ama akşamımı bana ver bebeğim..


    lidyacığın salıncak keyfi <3

    YanıtlaSil
  4. Ay bunun bi de yatmicam ben versiyonlari var de mi?! Hadi simdi uykusu geliyor yatir beni diye mizirdaniyor. Yatmicam diye olanla ugrasmak var bi de...

    Cocugu salmak bi kere cohoss bi durum. Ha ben onu saliyorum da o beni duvara carpip geri buluyor. Bkz. Gece uyku duzeni bozulan cocuk. Galiba benle yatmaya alisti yaa😥

    YanıtlaSil