25 Ekim 2017 Çarşamba

Kizce ile ikinci hafta

Gundemler: Emiyor mu? Yetiyor mu? Siciyor mu?

Bir cocuk sahibi olanlarin bildigi, cocuk sahibi olmayanlarinsa "Amaaan yeaa nolcak bebek bakmak, yatir, kaldir, bezini degistir bitti gitti seklinde kucumsedikleri zamanlari geciriyoruz.

Kizce genel olarak saglikli, memede kaldigi muddetce sakin, cok aglamayan ama mikirdanan, gunduz uyumakta gucluk ceken -memede oldugu zamanlar haric- gece uykusu nispeten duzgun bir cocuk. Yani bu ara. Umarim degismez cunku bu duzen benim icin ok.

Her gun kaka yapmadigi icin kaka nobeti tutuyoruz. Belli bir duzeni yok. Bazen iki gun ard arda bazen iki uc gun ara ile. Kendi ne zaman isterse.

Dun doktor kontrolu vardi. Bir haftada biraz kilo almis. Biz ona sevinirken "Yirmi gr giysileri tutsa, elli gram bezi tutsa, o oyle olsa bu boyle olsa, amcam halam olsaaaa, yuzbilmem kac gram geriden geliyor." dedi.

"Anne sutu yetmedigi icin iki saatte bir emzirmeye ek mama saatte bir de emzireceksin." dedi. Bir onceki gece neredeyse hic uyumamistim. Cocuk surekli mememdeydi. Daha ne kadarini istiyonuz amk canimi mi vereyim modunda kafa atasim geldi adama. O kadar matematiksel hesaplarla mi isliyor gercekten hayat? Standart olani iki yuz ise illa o kadar mi kilo almali cocuk? Emdikten sonra elimle sikiyorum memeyi, sut geliyor, cocuk mu cekemiyor?

Kadin dogum ve cocuk hastaliklari konusunda doktorlarin biraz daha sosyal normlara dikkat ederek hareket etmesi gerekir diye dusunuyorum. Mesela gorusmeye "Merhaba, nasilsiniz?" diye baslamak iyi bir secenek olabilir. Cocukla daha sicak bir temas kurmali doktorlar, diline dikkat etmeli. Lohusalik surecini klinik olarak bilmeme ragmen, her sozun altinda bok aramanin bir lohusalik gelenegi oldugunu bilmeme ragmen bu soyledigi sey bana o kadar koydu ki! "Anne sutu yetmedigi icin..."

Zaten adam akilli doguramadim. Zaten sutum yetmiyor. Zaten yetersizim. Kaldi ki zaten uyumuyorum. Zaten su an bebek bana ben anama bagli sekilde hayatta kaliyorum.

Gibi gibi.

Kilo disinda baska bir sikinti yok. Gobegi normal, sarilik yok, isilik varmis biraz, iki gune kadar ev cehennem gibiydi. Banyo yaptiriyoruz.

Yani bu haftaki gundemi kizcenin kilosu ve kakasiydi. Bir sure daha boyle devam eder gibi. Doktorun verdigi onerileri yerine getirecegim, bakalim cumartesiye dek ne degisecek.

Yoruldum ama ya. Ne zaman mola veriyoduk? 😏

7 yorum:

  1. Düşük doğumlu çocukların bu kilo problemi oluyor başlarda ama diğerlerine göre daha hızlı bir eğri sergiliyorlar zamanla. Elinizden geleni yaptıktan sonra gerisi gelecek, rahat olun. Kendi kızımdan biliyorum. En kısa zamanda düzelecek eminim. Keyifli günler yakında, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarim oyle olur. Her alanda oldugu gibi cocuk doktorlari arasinda da ekol farkliliklari var. Bizim gittigimiz cabukcu sanirim. Yine de bir doktor daha gorsun istiyorum. Bakalim ne diyecek? Mama da veriyorum. Geri donusu olmayan bir sey yapmaktan korkuyorum.

      Sil
  2. Yahu bu kilo konusundaki standartlar nereden çıkıyor? Beni de bir suru panik etmişlerdi..yavru dogim kilosuna taa 21. Günde ulaştı. En son bir doktor, sorun yok, bazi cocuk boyle ilerler sonucta duzenli artis var kayip yok onemli olan bu demiati de lohusa kafasiyla bir rahat nefes alabilmistim...
    Bir de adam akilli doguramadim deme sakin, o olayi kafamiza nasil soktularsa artik insan bebegine sağlıkla kavustuguna sevinemez hale geliyor...
    Ay cok konustum ama bir minik öneri. Bebegin uzuuun uzuun emmesinden cok, bir yarim saat emip bir sure sonra tekrar, sonra tekrar... emmesi sutu daha cok arttirir. Mama takviyesi egrekiyorsa yine de, ya da icine sinmiyor ve vermek istiyorsan bir enjektorle agzina minik minik vermeni oneririm. Bir prof un gazabina ugradik, yavruya biberon verdik gunde 2 kez, ve benim sabirsiz cocugum siril siril akan sute bayildi ve memeyi reddetmeye basladi. Memeye geri dondurene kadar yasadigim sey bir kabustu ve 9 hafta sürdü... O yuzden gercek bir gereklilik yoksa ne olur biberon verme en azindan 3 aylik olana kadar... Her bebek illa ki ayni degil, ikisini bir arada goturen yavrular da var, yine de dayanamadim yazdim görünce...
    Mola da ilk 40 YILDAN sonraymis, oyle duydum 😂😂😂
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ayni seyden korkuyorum Mizmiz. Bizimki oldukca ortaya karisik bir tablo su anda, biberon, kasik, meme. Enjektor denememistim, mantikli, onunla vermek kasik kullanmaktan daha saglikli sanirim. Simdilik memeye karsi olumsuz bir tepkisi yok, ama olmayacak diye bir sey de yok. O yuzden dikkat etmek gerek, haklisin.

      40 yil mi? Ben o kadar daha yasar miyim acaba? 😄

      Sil
    2. Internette videolari da var, serce parmakla bebegin damagini uyarip bir yandan da minik minik sıkabilirsin sutu..bizim de 6-7. hafta baslamisti bu reddetme olayi... Umarim hic bir sorun yasamazsiniz siz.

      Sil
  3. Gebecim, daha 2 haftalık bebe, senin memeler daha alışamadı, o memeye alışamadı daha çooook erken. Sakın dert etme, bebek emdikçe alışacaksınız ikiniz de, alıştıkça zaten onun ihtiyacı olan süt gelecek, bak sabahları musli (sütle ya da yoğurtla) ve içine 1-2 hurma mucize arttırıyor eğer az paranoyası yapıyorsan. Şimdi Türkiye Almanya karşılaştırması yapmak istemiyorum ama bana saçma geldi ne demek rakam vermiş bir de, her çocuk farklı, her çocuğun kilo alımı farklı. Bak benim kızım 2580gr, oğlum 2600gr doğdu, kızım 3-4 saat arayla emiyordu, oğlum 2 saatte bir acıkıyordu, 1. ayın sonunda kızım tosbaa gibiydi oğlumun bacaklar kürdan gibiydi surat fare gibiydi :D Yani her çocuk başka, her insanın kilosu boyu başka olduğu gibi, bünye başka. Benim bildiğim 2 haftalık bebek ancak yeni doğum kilosuna ulaşır (doğum sonrası kilo kaybı malum) sonra haftada 100-200gr alması normaldir, 5 ay sonunda ise doğum kilosunun iki katına ulaşır, bana ebem aynen bunu demişti. İşin illa bir matematiği varsa budur yani :D Öpüyorum, güzel günler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi hafta 4 yazını okudum, nasıl kilo almıyor, bu hesaba göre 100-200gr almıyor mu???

      Sil