27 Nisan 2018 Cuma

Altinci ay


Neredeyse yediye geldik. Ama ben yazmaya o kadar erindim ki kaldi gitti burasi.
Of of. Ek gida ve hemen sonrasi gelen hastalikla birlikte kendi icinde bir duzeni olan beslenme hali iyice corba oldu. Hem de ne corba. Neyi ne zaman verecegim, nasil verecegim, kafam oyle karisik ki!

Bizim yiyeceklere hallenen Lidya, ek gida meselesinden pek haz etmedi. Blw ile basladik. Agzina gelen seyleri ogurup duruyor. Ki normal. Yiyecekle oynuyor. Ki normal. Ustunu basini elini yuzunu batiriyor. Ki normal. Ana olarak buna goz yummak azicik zor. Ki bence bu da normal. Yedi mi yemedi mi, yiyecek mi sevecek mi?

Havuc, muz, patates, enginar, pancar, elma, armut, yogurt, peynir, salatalik, avokado tattigi seyler. Pancar ve patates out of service. Hic sevmedi. Geri kalan seylerin gideri var.

Tabii blw diye bebe oncesi kicini yirtan bu kadin "Ay du bakiim yicek mi?" diye kasikla cocuga yemek vermeye basladi. Ya bi de, cok sikici ya, yesin diye beklemek. Bir de dumduz tek bir seyi yemesi de oyle. Avokadolu yogurt mesela. Guzel bir sey, ben de yerim. Ama dumduz avokadoyu yemem. Cocugum kasigi kendi tutup agzina goturuyor. Gerci asil derdi kasik oluyor sonra kasigi vermiyor bana ama olsun. Caba var.

Hareketleri iyice artti. Biraz daha fazla yorulmaya basladim.

6. Ay atagi cok sorun olmadi gibi. Anlamadik olduysa da. Ya da artik koy g.tune moduna gecmeye basladim takmiyorum. Ama gerci atagin nasil bir sey oldugunu da  biliyorum, atak olsa duramazdim bence.

Insanlar bana daha cok benzemeye basladigini soyluyorlar. Her gecen gun bu soylemin artmasi beni mutlu ediyor. Acikcasi esim demek kv. demek. Kv.ye benzemesin. Huyu dahil. (Ehehee kendileri okb seviyesinde temizlik takintililar. Kp  eve geldiginde yere basmamak icin kapida terlik dileniyor. Sanirim ivvvrenc pis bi gelinim.)

Kendi icinde tutarliliklari olmaya basladi. Net sevdigi ve sevmedigi seyler var. Hayata karsi bir durusu var hanfendinin resmen.

2 numara devam sutune gecmek sorun oldu. Su mama isi ne pis sey arkadas! Gecenlerde coluklu cocuklu birkac arkadasimla bulustum. Bir yasinda kizi olan beni mama hazirligi yaparken gordu. Bence ben o sirada cebellesiyordum ama "Mamayla ne rahat degil mi?" dedi.

Degil ki, hem de hic degil. Uyum saglayip saglamamasi bir dert, hazirligi, yanina almasi, satin almasi, parasi, vicdani... Icinde ne bok oldugunu bilmedigin seyleri ver cocuga. Yazik. Ama mecburum iste.

Hoppala aldik. Evet biliyorum bazi sakincalari var. Ama ayakta durmak icin deli divane olan kizim bayildi. Uzun sure durmuyor, zaten sikiliyor, ona gun icinde bir aktivite oldu bu. Ikinci el aldik. Zaten sebebini anlayamadigim bir sekilde kucuk bir servet odemek gerekiyor. Sevdim bu ikinci el isini. Cok temizdi, hakikaten kullanilmamis gibi.

Kuzenin verdigi dev bir Mickey pelusu vardi. Ben kiz korkar diye dusunerek cikartmamistim ortaya. Seninku buny bir sevdi! Yaninda olunca ciglik atip sariliyor, cok komik. En yakin arkadasi belli oldu.

Iste boyle hastalikti, ek gidaydi, mamasiydi, kakasiydi derken bir ay daha bitti gitti.

Ohoooo, yaslaniyosun kiziiim, baksana kocaman oldun!


10 yorum:

  1. Pınar İngiltere'de yaşayan bir arkadaşım 1 yaşına kadar 1 numara mama vermiş. Burda 2 numaraya hiç geçirmiyorlar dedi. Sanırım demir eksikliği fala yoksa. Neden 2 numaraya geçiş zor oldu bilemiyorum ama bir doktorunla konuş ya da araştır istersen.

    Bir de ek gıda işi çok karmaşık geliyor ama sonradan alışıyorsun. Ben blw yapmak istedim. Ama beceremedi çocuk. Öğürdü falan. Çorbaya geçtim o yüzden. Bir süre sonra kendisi kaşıkla beslenmek istemedi ve blw'ye döndük. Kaşığı ağzına götürmesi ile kaşığı gerçekten kullanabilmesi aynı anlama gelmiyor tabii. Yoğurdu falan hala ben yediriyorum.

    Hasta olmuş bir de, geçmiş gitmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanirim mama isini cozduk Sezen. Umarim bir daha sorun cikmaz cunku o mu bu mu derken ben yine "Benim sutum uhuhuuu!" ruh haline burundum. Hala kendimi suclamaya cok musaitim.

      Blw icin de sanirim her seyde oldugu gibi fazla idealist dusundum. Sanki o olmazsa yiyemeyecek, tek yemek yeme turu o, blwsiz omru boyunca ben yemek yedirecegim gibi gibi... Doktorlar da en iyi zamanin 8. Ay oldugunu soyluyorlar bunun icin. Ben yine hep deniyorum. Ama kendim de yediriyorum. Ben yedirirken de keyif aliyorum, laf aramizda. Bakalim. Zaman gosterecek neler olacagini.

      Tesekkur ediyorum, sevgiyle.

      Sil
  2. Full blw başlayıp devam ettirebilen sadece 1 arkadaşım oldu biliyor musun...kendinde o sabri hissediyorsan ve yavru da musaitse mizac olarak, kesinlikle devam. Fakat denklemde bunlardan biri eksikse kasma derim. Bizde mesela ben o kadar sabirli degilim. Ilk basta kasikla basladik,asla tam pure yapmadim sadece ezdim ve eger hoşlanmazsa asla zorlamadim. Zaten 8 aylik olana kadar düzgün bisey yemedi %95 süt üzeri gittik. Yavas yavas yogurt falan yedigi zamanlar da bir kasik mutlaka ona verdim karistirdi agzina soktu kafasina sürdü... Yapacaksan bana kizma ama bardaga yogurt kat cocuga ver de tadina baksin falan...bu blw icinde bana en sacma gelen kisim. Ver kasikla yerse devam yemezse birak hem ayni anda o da karistirsin denesin bana daha mantikli geliyor.
    Neyse cok uzattim. Yavru su an 2 yasinda hala sebze yemiyor onun disinda herseyi catal bicak kasik ve keyfine göre eliyle kendi yiyor hem de 12 -13 ayliktan beri. Ben blw mucizesine degil de cocuga firsat vermeye, saygili davranmaya bi de her cocukta farklilik gosteren ince motor kabiliyetlerin gelisim hizinin desteklenebilecegine inaniyorum.
    Ilk iki uc ay kabus gibi gelse de sonra siz de yolunuzu bulursunuz hic merak etme.
    Aaafiyet sekerler olsun Lidyaaanima💓

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blw icin ( gercekten beslenme anlaminda) Lidya'nin biraz daha zamani var anladigim kadariyla. Elindeki seyleri cok cok kopariyor ve yutamiyor oguruyor. Biraz daha kucuk verildiginde ise yiyor. Ben de tamamen puruzsuz yapmiyorum. Rende bile almadim, catalla eziyorum. Ezildigi kadar.
      Blw ile ilgili kendi adima bazi bosluklar oldugunu dusunuyorum. Bazi seyler karistirilarak lezzetli olur. Tek baslarina pek de bir seye benzemez. Ki gercekten de Lidya icin de ayni sey oldu. Abuk sabuk seyleri degil de kendim de yiyebilecegim seyleri karistiriyorum. Yemek gibi. Kendi yemesine tesvik etmeye devam edecegim. Ama sanirim ben de besleyecegim. Gidis onu gosteriyor.
      Bir de mama yuzunden de bir telasim var kendimce. Sanki biraz bir seyler yerse mama azalir meme ve ek gida devam eder miyiz diye umutlaniyorum. Sanirim o da pek mumkun gorunmuyor.
      Tesekkur ederim Mizmiz.

      Sil
  3. ayy benim ilk analık yılımda BLW trendi olsaydı zinhar yapamazdım. sonra da yapamadım diye kendimi kötü hissederdim.. iyi ki de yokmuş :D (belki vardı da ben duymadım) çünkü benim evlat öyle kendi rahat halledemiyordu. finger food dedikleri tür yiyecekleri yerken farklı ay evrelerinde çok kez boğulma tehlikesi geçirdi. püre şeklinde gıda almak -tamam biraz beni uğraştırıyordu ama- daha güvenli, temkinli, bilindik ve garantiydi.

    aman be Pınar. ne dicem biliyo musun.
    sonunda hepsi aynı yerde buluşuyo. ince motoru gelişen de gelişmeyen de :D BLW'ci olan da olmayan da.. yiyen de yemeyen de.. hepsi aynı ability ile donanımlanmış oluveriyolar :D bizim o narin yapılı bebek henüz 4 yaşında ama sevdiği yemekleri yerken ısırık ölçüleri ve kaşığı doldurma limitlerinde bizden farksız. (oğlum için ayı gibi yiyo demek istemedim)

    annelikle ilgili bence en iyi motto:
    'günü kurtar, geç. gün kurtuldu mu? kahve mi şarap mı onu seç'
    :D
    :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. *gıda almak demişim. aslında pişiriyodum hepsini. emeğime saygı be! :D

      Sil
    2. Ay mottona bayildim. Ciddi anlamda bayildim. Her ne kadar fena vakit gecirmesek de gun icinde kocamin gelecegi zamani dort gozle bekliyorum. Tatil gunlerini simdi daha cok seviyorum. Resmen rahatliyorum.

      Not: Ne zamandir sarap secesim var ama ertesi gune bas agrisi yuzunden kendime kufreder miyim diye cesaret edemiyorum.

      Simdi dusundum de... Ben pek cok seye cesaret edemiyorum.

      Sil
    3. Kocamin gelecegi zaman: gunun bittigi zaman.

      Sil
  4. Linç yememek için bunu daha önce söylemeye cesaret edemedim ama sana söyliyim: blw’yi saçma buluyorum ansjsjdjdj

    (Gerçi teknik olarak da tam bilmiyorum, adam gibi araştırmadım ama çaktırma eheheh)

    Doğduğundan beri sıvıyla beslenmiş (anne sütü ve/veya formula) beslenirken anneyle hep temas halinde olmuş bebe zönk diye kendi yemeye nasıl geçsin??

    Al sana yumuşak parmak havuç, otur ye bakalım??? Olur mu? Bana manasız geliyor.

    6.ayda püreyle ağzına deperek başlıycan hacım :))) alerjen olmayan bütün meyve-sebzeleri püre olarak tanıttıktan sonra, yavaştan etle birlikte parçalı püreye geçicen (7-8. Ay) anca 9. Aydan itibaren lokmalara geçicen (ki motor gelişimsel olarak da çocuğun tam olarak desteksiz oturduğu, düzgün kaşık tutabildiği, konsantrasyon süresinin uzadığı, sofraya katılabildiği aylar 9dan sonra)

    Keskin geçişlerdense Sistematik gitmek daha mantıklı geliyor bana. Uyku da öyle değil mi? Sistematik uzayarak gidiyo uyku süreleri. Hadi bakalım bugünden yarına hop diye bütün gece kesintisiz uyu diyebiliyoz mu? Onu da diyemiyoz :))) (deriz demesine de bebe nah uyur aajdjkdkfkf)

    İkinci konu allah korusun genzine kaçma tehlikesi... beni çok darlar bu konu (kaç yaşına geldiler hala öyle yaa, fobim diyelim) normalde hiç pimpirikli değilimdir. Düşme, kafa göz yarma, yere düşeni yiyip mikrop kapma olaylarına “bişey olmaz” derim salarım gitsin! Ama bu konuda o kadar evhamlıyım ki bikaç ayda bir unuttukça heinrich manevrası çalışıyorum, boğazlarına bişey kaçarsa ne bok yerim diye :(((

    Katı gıdada en uyuz olduğum şey bulamaç yapmak ve öküz gibi yesin istemek ansjsjdjdj tatları sade olarak tek tek tanıtmak ve tadına bakmasını sağlamak yeterli bana göre.

    Blw’yi eyyorlamam bu kadar :)))

    Gerçi sen de benim uyguladığım eklektik yönteme benzer gidiyorsun anladığım kadarıyla. Eline temsili kaşık vermek olsun, püreleri çok pürüzsüz yapmamak olsun... ama yine de blw’ye şu aşamada çok da takılma derim. Senin için en rahat Nası ediyorsa, bebe en az arızayı ne şekil yerken çıkarıyorsa öyle takılın gitsin ehehehhe

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ufff valla Basak, koyiyim blwsine de, takintili anne triplerine de. Dedigin her seye katiliyorum. Tek fark benim bunu deneyimleyip fark etmem. Boyle olunca da bolca tukurdugunu yalamali seyler oluyor.

      Sil