4 Aralık 2017 Pazartesi

Fikrinize ihtiyacim var

Merhaba blog arkadaslarim. Nasilsiniz, iyi misiniz? Bizi soracak olursaniz bizler de iyiyiz. Lidya dunyaya, biz ona alisiyoruz. Duzenli bir duzensizlik icinde 24 saat nasil geciyor anlamiyoruz. Bir ay sonra ucretli iznim bitiyor ve bu kadarcik bebeler baskasina nasil birakilip da ise donulmek zorunda kaliniyor, anlayamiyor, dehsete kapiliyor ve devleti en icten duygularimizla kiniyoruz. F.ck the system!

Neyse ki simdilik planlar arasinda ise donus yok.

Ama sosyal hayata giris 101 seklinde ders almam gerekiyor.

Hayalimdeki bebek sahibi olma sekli bu degildi. Her yere bebekle gidecek bizim rutinimize uymasini bekleyecektik. Pek cok konuda duvara karsi filminden rol caldigimiz gibi bu konuda da biraz boka battik.

Aslinda kizimin rutine uymama gibi bir sikintisi yok. Onun derdi emmek. Emerek kendi icinde bir karadelik, bir sonsuz dongu, bir big bang falan ile yeni evrenler yaratabilir. O kadar diyorum. O cene nasil yorulmuyor anlamiyorum. Cocuum yiyor yiyor kilo almiyor. Emerken butun aldigi ne varsa kalori falan kalmiyor. Memeden agzini cektiginde bile boslugu emiyor.

Bu kadar cok memeye yapisik kalinca ben de oturdugum yerde, uzerimde dandik bir askili giyecek ile kaliveriyorum. Ne sutyen ne baska bir sey giyemiyorum. Pratik degil cunku. Bu sebeple misafir geldiginde cok geriliyorum. O sutyeni cikarip da giydigim bir normal insan kiyafetinden memeyi bulup bebegi emzirmek cok buyuk dert. Memeler kucuk oldugu icin araya giren her yeni kiyafet benim icin bir kat daha zorluk demek. Uzaklastikca memeyi tutmasi guclesiyor cunku.

Bebek sonrasi ben
Birilerinin eve gelmesi sorun oldugu gibi birilerine gitmek veya disari cikmak da benim icin sorun. Yine yukarida bahsettigim sebeplerden dolayi.

Aslinda genel tabloya baktigimizda sorun kizimda degil bende. Planlarimiza adapte olamayan benim. O her yerde emebilir, yeter ki emsin.

Mama vermek de hala sorun. Belki sacma diyeceksiniz ama birisi bizi kizimi mama ile beslerken gorunce cok utaniyorum. Duygum tam olarak bu. Utanc. Ve biraz da mahcubiyet. Sey gibi; "Ehe ehe, iste napalim, bizde de boyle oldu."

Emzirme destek sistemi denen bir yontemle mama veriyorum. Yani mememi tuttuktan sonra beslenme sondasini agzinin kenarindan sokup emerek mamayi cekmesini sagliyorum. Birisi bizi boyle gorse aklindan gecirecegi seyin "Ah yaziiik, emziremiyor da neler yapiyor yavrucak." oldugunu dusunuyorum. Sanki bana aciyacakmis gibi. Ama ben kendime aciyorum.


Iste bu dusuncelerim yuzunden disari cikmak veya misafir almak benim icin tam bir kabus. Cok uzuluyorum.

Bir de sut cogalsin diye istedigi zaman emzirmeye basliyorum ki bu da dedigim sonsuz dongu icinde. Yapmazsam da sucluluk duyuyorum.

Ama bir yerinden de tutmam lazim. Bu durum beni depresiflestiriyor. Simdilik duygu durumum boyle ama kroniklesirse...

Nitekim korkarak ne kadar devam edebilirim diye dusunup birkac aydir katilamadigim psikoterapi egitimine onumuzdeki haftadan itibaren devam etmeyi planliyorum. Sabah ondan aksam  yediye kadar devam edecek. Esneklik gosterebilirim. Emzirme icin bizimkiler gidip gelebilirler, atolyede bekleyebilirler yani tum gun ayri kalacagim diye bir sey de yok aslinda. Ama bizimkiler kizi sakinlestiremezlerse ve aglama krizine girerse diye korkuyorum. -Ben ciddi ciddi cocuktan korkuyorum. Mesela simdi yataginda yatiyor hafif hafif mikirdaniyor ve benim yuregim agzimda. Aglayacak diye cok korkuyorum, o agladigi zamanlarda midem bulaniyor ve kendimi kusacakmis gibi hissediyorum, saka degil.-

Kizimi memeden baska bir sekilde uyutabilmem lazim. Simdilik sadece memem haric kanguruda uyuyor. Bunu gelistirebilmek icin ne yapmaliyim? Nasil baska turlu de uyumasini saglayabilirim kizimin? Uyku egitimi icin cok erken. Daha dun bir bugun iki. Ama bensiz uyumaya da yavastan alissa fena olmaz. Onumde yapmam gereken cok is var. Kaldi ki onumuzdeki ay ise basliyor olabilirdim.

S.O.S.

Helikopter ebeveyn olma yohlunda, uygun adiiimmm mars mars!

"Onu gondermeyin beni gonderin o daha kucucuk cocuk" Kahpe Bizans
"O aglamasin ben aglarim o daha kucucuk cocuk" Ben.



15 yorum:

  1. Karamsar bir hava esiyor sizin taraftan.Keşke içinden çıkabilip şöyle bir dışardan bakabilseniz kendinize...Niye böyle dedim kısa bir hatıramı anlatayım,nerdeyse benzeri şeyler; Kızım çok minik doğdu ve sezeryan olduğumdan süt sıkıntısı çektim, ayrıca dikişlerim ağrıdığından kızımı emzirmek ayrı bir eziyetti. Ne kadar uğraştım süt artırıcı vs. içtim. Yanında da mama verdim destek için, külosu artsın diye. Yanlız gizliden gizliye mama vermek kolayıma geliyor diye düşünüyordum. Emzirmek süt sağma makinası ile uğraşmaksa angarya. her seferinde yıka kurula 2 saat sonra yine kullan...zor iş. en iyisi biberonla mama vermekti.Ayrıca stres yapmama neden olan başka olaylar gündemdeydi doğum yaptığım aylarda, üstüne bu streslerde gelince sütüm 2,5 ayda bitti. Şimdi bakınca şuna inanıyorum, kendimi rahat bırakıp emzirmeye devam etseydim, bol su içip gevşeyip tv açıp karşısında yayılsaydım ve kızımı emzirmeye devam etseydim. olmadı.
    Zaten 2,5 aylıkken işe başlamak zorundaydım, annemin kucağına ve biberona teslim edip çıktım işe gittim. Süt maceramız böylece sona erdi bizim.
    Emzirme şekli, misafir veya dışarda olmak benim için hiç sorun olmadı. Dışarda mutlaka uygun yer ayarlayıp emzirdim, avm lerde yada rest.larda mutlaka anne bebek bakım odası olan yerleri tercih ettim. Evde ise asla misafir yada akraba yanında emzirmedim. Odama geçip rahatça açılıp saçılıp emzirdim. Ayrıca ne güzel emzirme atletleri yada sütyenleri var, ben çok kullanamadım ama kullananlara imrenerek baktım. Çok rahat ediyorlar onlarla. Gerçi mutlaka kullanıyorsunuzdur onlardan.
    Uyku şekline gelince, malesef sadece bir doğru yok, her çocuk farklı şekilde uyuma şekli istiyor yada annede şekilleniyor. Kimine kitap bebek diyorlarya...bayılıyorum ben bu bebeklere :) Benim kızım kitap bebek değildi, denemediğim yöntem kalmamıştı, şimdi 9 yaşı bitti ama uyku halen bizim için problem :))
    O günlerle ilgili; keşke daha sakin daha az endişeli bir anne olsaydım, kendime ve kızıma güvenseydim diye düşünüyorum. Umarım sizde kolaylıkla atlatırsınız bu günleri. Yumoş yumoş sarılıp huzurlu günler geçirmeye çalışın. Bırakın misafir beklesin salonda, siz odanıza geçip huzurla yavrunuzu besleyin. Dışardaki bakışları umursamayın, sevgiler ikinize de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emzirmek cok kolay. Saat sekizde dokuzda aksam uykusuna gecen bir bebegim var. Ve 3 saatte bir mama hazirliyorum. Mamayi da emzirerek veriyorum dolayisiyla uyaniyorum. Bu demek oluyor ki gece uykusunu 3 kez boluyorum. Kalk,mama hazirla, yedir, gaz cikart uyudugundan emin ol, yine kalk biberonu yika, kaynat, hooop uc saatlik donguden bana kalan uyku suresi bir saat. Emziriyor olsam emzir, gazini cikart, uyut, uyu. Biberon cok buyuk kulfet benim icin lovehouse, keske olmasa.

      Hava soguk, disarida emzirmek istesem bende mont onda kalin tulum benim memeler kucuk, erisemiyor ki yavrucum. En cok da buna sinirleniyorum. Konforsuz bir vucudum oldugu icin.

      Bir de bizim kizin standartlari var. Televizyondan hoslanmiyor, o kucagimdayken telefonla konusuyorsam vay halime... Simdiden ambargo yiyorum, buyudugunde kim bilir neler yasayacagiz?:)

      Sil
  2. Sosyallesememe konusunu memenin tersi taraftan anlatayim. Benim yavru Lidya gibiyken basladi neredeyse 4 aylik olana kadar memeyi reddetti. Acliktan katilarak agladi ama uyanikken emmek istemedi. Careyi cocugu zorla uyutup uykuluyken emzirmekte buldum ama onu da yatakta onun yanina yatarak emzirirsem kabul ediyordu. Simdi bir hayal et, surekli emmesi gerek ama uyumadan emmiyor uyukladigi zaman da yanina yatmam gerekiyor. 4-5 ay evden çıkamadım... Sen de tam tersi bir durumdan bahsediyorsun, yavru emmek istiyor. O zaman al emzirme örtüsünü ustune -icine de emzirme atletlerinden giymis ol tek tikla kopcasi aciliyor- her yerde istedigi kadar emzir ve gez. O memede uyuklarken disarda yemegini ye, arkadadlarinla muhabbet et vs. Cik disari, mutlaka cik.
    EDS ye gelince, bunun icin danismanlik aldin mi bilmiyorum ama her emzirmede mama takviyesi yaparsan yavru doyar ve sonrakine daha az ya da kuvvetsiz emer. EDS kullanim sayini yani mama porsiyonunu yavas yavas azalt. EDS kullanmayacagin o aralikta nereye gitmek istersen git minnosunla.boyle azalta azalta mamadan yavasca kurtulabilirsiniz. Ac kalacak korkusuna kapilma, hic bir yavru ac kalmaz sana bunu zaten belli edecektir. Son olarak o utanc diygusunu da al cope at. Kinayan gözler şaşı olsun! Hic emzirmemeyi de tercih edebilirdin ve kimse karisamaz. Senin eds kullanman bir eksikligi degil çocuğun icin cabalamayi sectigini gosterir. Halt etsin millet...
    Uyku konusuna gelince; bu konuda acayip yamularak ilerlemis biri olarak sunu soyleyim. Ilk 3 ay ilisme kuzucuga. Birak ustunde uyusun. Sonra uyku dinamikleri değişiyor o sureci gozlemle ve mutlaka uyumanin bir yolunu bulacaksiniz.
    Coook uzun yazdim ama son olarak; sabah 10 aksam 19 cok uzun bir süre... Bu senin icin mutlak gerekliyse ya da onemliyse elbette yapmalisin değilse belki biraz daha ertelemelisin...sadece emzirmek icin degil sadece etrafinda olana bile ihtiyaci var Lidyanin... Aglamasina takilma bebek aglamadikca stres doluyor belli sureler aglamasina izin ver yanindayken. Ben de acayip geriliyor onunpa birlikte agliyordum hatta...sonra bunu bir sohbet gibi hayal etmeye basladim. Keyifli gelmeyebilir sana, ama bu onun sohbet yontemi...o aglayacak seen de onu kucagina alio sakince konusacaksin, sohbet bitince susacak.oyle düşün.
    Bak her sey buyudukce daha kolay olacak ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mizmizcim, tam bir aydir mama takviyesini duzenli olarak veriyorum. Doktor kontrolune gidecegiz yarin. Ve sonrasinda azaltacagim, yavas yavas. Umarim umarim ise yarar.

      Icimden bambaska bir Pinar cikti, oyle bir bosluktayim ki...

      Aglama konusunda da alismam lazim haklisin. Ama o agladigi zaman ben alarm veriyorum. Ayni senin gibi, ben de onunla agliyorum.

      Hayatimin en zor sinavini veriyorum.

      Egitim icin de... Ben de seninle ayni sekilde dusunuyorum. Sure cok uzun. Ama bir yandan da gelecek planlarimiz icin de onemli. Ertelemem gerekecek sanirim. Fakat denemeden pes ettim demek istemiyorum.

      Sil
  3. bizim de bebe ateşlenince aynı mide bulanması bende olurdu. eller buzzz kesilirdi. oyff acemitoluk. bir değil iki değil baya 2 sene öyleydim ben.

    ah cağnım taze anacııım, merak etme hepsi düzene girecek. teknik/yöntem tavsiye edemeyecek kadar uzaklaştım o günlerden fakat, emin olduğum bir şey şu ki, şu ilk 6 ay her şeyi azcık ötele gitsin. koyun koyuna olmaya teslim ol. her şekilde gevşe, mayış ve salla gitsin. kilo filan al, ye, magazin takip et :D romantik komedi izle, evde kek yap. 12 yaşında sevdiğin ne varsa onları yap, valla iyi gelcek.

    ilk aylar gerçek bir kaos ve insan mücadele etmek yerine, tembellik ve yavşaklık pelerinini alsa daha iyi. takip ediyorum sizi, pek çaktırmasam da. kalbim sizinle <3



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahvecim, yavaslamaya hazir degilken yavaslamak oyle zor ki. Can istiyor, kos kos kos, onu yap, bunu isle, sunu calis, oku oku... Teslim olamiyorum. Bir kabullensem rahatlayacagim belki de.

      Sil
  4. Yemin ederim anlamadım ben senin neyi sorduğunu? Dışarda emzirmeyi soracaksın sandım onu sormadın, sütyen markası soracaksın sandım yok, emzik başlasam mı diyeceksin dedim yok, ben kurstayken babası bakacak ya ağlarsa ne yapsın diye soracaksın sandım o da değil, nasıl başka türlü uyuturum diye sordun sandım o da değil.. Sen ne sordun gebecim?? Ben uykusuzum ondan mı anlamadım acaba? ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahahaa, ben ne yazdigimi biliyor muyum?:)
      Bu cocugu benden ve hatta memeden gayri nasil uyuturuzu sormak istemistim. Araya parazit yapmisim bolca.

      Diger butun her sey dert yanma.:)

      Sil
    2. Sling kullanıyor musun? Hatta eşin deneyebilir sling içinde uyutmayı, en azından gün içindeki uykularında.. ya da bebek arabasında uyuyan bebek candır bak (bana denk gelmedi, özeniyordum vakti zamanında)

      Sil
    3. Ergonomik bir kanguru ve her yerine dolamali bir slingimiz var. Slingle durma suresi 2 dk falan. Sonrasi mizildaklik. Kanguruyu disaridayken kullaniyoruz. Once biraz huysuzlaniyor ama sonra uyuyor. Ama evde malesef. Ev cok sicak oluyor buyuk ihtimalle fazla geliyor bunlar ona.
      Bir de deli inatci Ceren. Dogdugu gunden beri cok ayik ve kendi istedigi seylerin farkinda. Elbette boyle cok bebek vardir eminim ama doktor 3 aylik bebeklerin yaptigi seyleri yapabiliyor dedi. Ki oyle gercekten. Bu gibi seyler yuzunden bizim dedigimiz olacaktan cok, onun istedigi oluyor.
      Bir de benim cocuga istemeyerek asiladigim guvensizlik duygusu da vardir eminim. 😔

      Sil
    4. Bebek arabasi. Dzzzzt. Hic sevmiyor hic.

      Sil
  5. Selamlar,

    Hala evde tam zamanlı bebe baskan, çocuğu ek gıdayı reddeden ve sadece meme emen 10 aylık bebek annesi olarak yazıyorum. Yani sosyalleşememe, bebeği bırakıp gidememe vs vs kısmını anlıyorum. Haftada 1 gün hasta bakmaya gidiyorum, annemler bebeği 2 3 saat oyalayıp acıkınca meme için bana getiriyorlar. Pskilolojime hiç girmeyelim cınım, 10 aydır akşam 20:00den sonra dışarı çıkmadım (1 defa zehilrendim acile gittik onu saymıyorum)(bu konuda feaket bir örneğim)
    Seni anlıyorum ama çok acele ediyorsun, bebe mevzuunda ilk 3 ayı kaldır çöpe at, bildiğin üzere 4. trimestr diye geçen ilk 3 ay bebe emecek uyuyacak, sana yapışık olmak isteyecek. Sen stresli isen dışarıda senin stresini alacak car car ağlayacak falan. Bebeğini varsa slinge koyup ufak yürüyüşler yapabilirsin ev civarında, acıkırsa hop eve dönersiniz.
    Ağlayınca panik olman normal, bir yerde okumuştum evrimsel olarak anne kişisi bebenin ağlamasından irrite olup duruma müdahale etmeliymiş ki türümüz soyunu devam ettirsin.
    3. aydan sonra bebek emme aralarını açacak, 3-4 saat meme istemediği olacak.Çünkü dış dünyayı farkedecek, işte o zaman emzirip bırakıp çıkman daha kolay olur. Hem sen de bebeğe alışacaksın, ağladığı zaman yine rahatsız olmakla birlikte o kadar elin ayağın boşalmayacak.
    Tavsiyem birden bire tam gün aktivitelere girmemen, ufak ufak başlaman, çıkıp bakkala gitmen, bebeği slinge koyup yürüyüşe çıkman, ne bileyim evin civarında cafe varsa 1 saat çay içip gelmen.
    Hep söylüyorum zamanla kolaylaşacak, evet her yaşın zorluğu ayrı ama sana bu kadar bağımlı kalmayacak. Mama konusuna gelince sen elinden gelenin en en iyisini yapıyorsun, yeterli ve düşünceli bir annesin lütfen diğer düşüncelerin beynine üşüşmesine izin verme.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba kuzu. Hissettiklerimin gercek mi yoksa simariklik mi oldugunu bilmiyorum. Cok ama cok zorlaniyorum. Ve cevremdekiler bunu gercekten ne kadar anliyor, bilmiyorum.

      O kadar uzun sure ayri kalinamayacagini ben de dusunuyorum. Ama bir yandan da gitmem gerekiyor, zamanlama acisindan ailemiz adina onemli. Ama sanirim bu ay da erteleyecegim. Belki ocak ayina.

      Yazmak istedigim cok sey var. Sut konusunda aklim senin dediklerini biliyor olsa da kalbim kabul etmiyor iste. Zihnimi rahatlatmayi cok istiyorum. Basaramiyorum.

      Sil
  6. Pınar kaç gündür aklımda bu yazın. Tek bir tavsiyem var sana: Sakinleş ve yavaşla.

    Bak o bebek benim rutinime uyacak, biz ona göre şekillenemeyiz bakış açısı tam bir amerikan bakış açısı. Lütfen onu kaldır çöpe at. Öyle bir dünya yok çünkü. O daha küçücük. Hiçbir şeyi anlamıyor ki. Sen onun rutinine uyacaksın. O büyüyecek o zaman hayat değişecek.

    7 aydır balkabağı gibi en geç 6da evde oluyorum. 7de uyutmaya çalışıyorum artık kaçta uyursa. 3 ay doğru dürüst evden çıkamadım ve evet aklımı kaçırmak üzereydim.Her denememiz ağlama kriziyle taksiye atlayıp eve dönmekle sonuçlanıyorduç Ama sonra yavaş yavaş çıkmaya başladık. O da alıştı hem arabasına hem de kanguruya. Şimdi sokağa çıkanın arkasından tepiniyor beni de çıkarın diye.

    EDS kullanmadım bilemem ama mamayı alıştırma bardağı ile verdim 4. aydan itibaren. En azından sokağa çıkacağın zaman deneyebilirsin belki. Böylece biraz daha kolay olur dışarılara çıkmak.

    Barış memede uyuyor. Biraz mücadele ettim bıraktırmak için ama olmuyor. Bıraktım uğraşmıyorum. Ama mesela bugün doktora gittim. Uyutup çıkmak istedim uyumadı. Öğlen arası olmadan yetişeyim diye anneme bırakıp gittim. Dönene kadar da çok endişelendim çok ağlamıştır diye. Aaa eve bir geldim annemin kucağında uyuyor. Yani uyku herşeye ağır basıyor esasında. Biraz da anneye kapris yapılıyor tabii.

    Bugünler hemen geçiyor ya, boşver eğitimi de mümkünse. Sonra gidersin. O kadar uzun ayrı kalmayın yazık.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Yedi ay oldu mu be Sezen? Vay anasini...

    Yok ya cok haklisin. Beybi ne derse o. :)

    Cok cok daha iyiyim. Daha da iyi olacagim. Olacagiz, hepimiz;)

    YanıtlaSil